Nigeria


 • Pääkaupunki: Abuja
  Kuvahaun tulos haulle nigeria lippu
  Kuvahaun tulos haulle nigeria lippu
 • Valuutta: Naira
 • Virallinen kieli: Englanti
 • Presidentti: Muhammadu Buhari
 • Sijaitsee: Länsi-Afrikassa
 • Väkiluku: 182 miljoonaa ihmistä
 • Pinta-ala: 1000000 km2
 • Väestön tiheys: 145/km2

Maantiede


Nigerian maastossa on 853km ranta viivaa. Nigerian korkein kohta on Chappal Waddi ja se on 2419m korkea. Nig
Kuvahaun tulos haulle nigeria kartalla
Kuvahaun tulos haulle nigeria kartalla

erian maasto vaihtelee suoalueista, trooppisiin metsiin, ruohikkoihin, puusavanneihin ja puoliaavikkoihin. Josin ylänkö 1200-1400 metrin korkeudessa on Nigerian korkeimpia alueita. Pasaattien kohtaamisvyöhyke säätelee vuodenaikojen vaihtelua, joka kulkee maan poikki säännöllisesti ja aiheuttaa kaksi sadekautta muualla paitsi maan pohjoisosassa vain yhden pitkän heinäkuusta syyskuuhun kestävän sadekauden.Pasaattien kohtaamisvyöhykkeen pohjoispuolella sää on kuivaa ja kuumaa. Kuivakausi jatkuu pohjoisosassa lokakuusta huhtikuun asti. Tämän aina koilisesta puhaltaa usein harmattan-tuuli, joka tuo pölyä mukanaan.

Väestö


Nigerian väkiluku oli 2015 n.182 miljoonaa ihmistä. Väestön kasvu on arviolta 2.45%. Keskimääräinen eliniän ennustus 2015 oli 54 vuotta. Nigeria on asukasmäärältään Afrikan suurin ja mailman 8. suurin maa. Väestöstä arvioidaan olevan 50% muslimeja 405 kristittyjä ja 10% paikallisten uskontojen kannattija. Lapsi kuolleisuus on erittäin korkea, koska 10,9% Nigerian lapsista kuolee ennen viittä ikä vuotta. Äiti kuolleisuus on myös yksi mailman korkeimmista. Keskimääräinen äiti kuolleisuus 2015 oli 814. Vuonna 2014 3,17% aikusista kärsi HIV tai AIDS.
Kuvahaun tulos haulle nigeria people
Kuvahaun tulos haulle nigeria people

Kulttuuri


Nigerian rajat ovat brittien siirtomaahallinnon tulosta eikä kansojen kesken ole syntynyt yhteistä Nigerialaista identiteettiä. Vaihtuvat hallitsijat jotka suosivat omia heimoveljiään jatkuvat levottomuudet johtavat ajoittain verisiin yhteen ottoihin. Öljy on nigerialaisten vaurauden lähde. Vaurauden myötä nigerialaiset suurkaupungit muistuttavat Länsimaisia suurkaupunkeja. Suuret kaupungit ovat rakentuneet hyvin vanhoista kaupungeista, joten kaupunki on varsin sokkeloinen.

Musiikki


Nigerialainen musiikki nojaa voimakkaisiin rytmeihin joita soitetaan rummuilla ja lyömäsoittimilla highfeksiksi kutsuttu musiikkityyli yhdistää nigerialaisia amerikkalaiseen big band-musiikkiin. Afrobeatissa musiikkiin yhdistyy soul ja jazz.

Koulutus

Kuvahaun tulos haulle nigeria sports
Kuvahaun tulos haulle nigeria sports


Koulunkäynti aloitetaan 6-vuotiaana. Peruskoulu kestää kuusi vuotta. Sen jälkeen on kuusivuotinen oppikoulu jossa suoritetaan taso koe kolmen ja kuuden vuoden jälkeen. Oppikouluja pitävät yllä yksityiset osavaltiot että liittovaltiot. Vajaa kolmas väestöstä jatkaa oppikouluun.

Urheilu

Nigerian suosituin urheilulaji on jalkapallo, jota harrastaa yli 6.5miljoonaa nigerialaista. Nigerian miesten maajoukkue on ollut fifa rankkingissa
viidentenä ja ollut neljä kertaa mm-kisoissa
. Nigeria voitti atlantan kisoissa vuonna 1996 olympia kultaa. Nigeri
a on osallistunut olympialaisiin yhteensä neljätoista kertaa ja voittanut 23 mitallia.