Sudan, Yleistietoa

Sudan on tasavalta valtio keski-ja pohjois-Afrikassa. Sudan on kolmanneksi suurin valtio Kongon ja Algerian jälkeen. Sudanin pääkaupunki on Khartum.Sudanin presidentti on Omar al-Bashir. Sen valuutta on Sudanin punta ja väkiluku on 39,58 milj, vuonna 2016. 96,7% ihmisistä on muslimeita. Viralliset kielet siellä ovat arabian kieli ja englannin kieli. Sudanin maatalous on karjan ja kasvien kasvattamista. He myös kalastavat. Sudan itsenäistyi 1956. Maa oli siitä lähtien melkein koko ajan sisällisodassa. Etelän suurilla öljyvarannot olivat myös osa syy sisällisotiin. Ensimmäinen sisällissota alkoi kuitenkin ennen itsenäistymistä.
Sudan kartalla. Sudan kuuluu pohjois-Afrikkaan. Suurin osa Sudanista on kuivaa.
external image 300px-Sudan_%28orthographic_projection%29.svg.png
external image sd.png


Kultuuri

Sudanin kultuuriin kuuluu erilaisia tarinoita, jotka polveutuvat koko ajan. Tarinoiden aiheet vaihtelevat opetuksista uskonnollisiin tai mytologisiin opetuksiin. Suuressa roolissa on nykyäänkin käytössä oleva vanha prinne. Vuosisatoja vanha suuulinen perinne näkyy eniten maaseudulla. Nainen on vähän huonommassa asemassa kuin mies. Sudanilainen popmusiikki saa sanotuksensa aiheet tarinoista ja runoista. Televisio on levinnyt massa, myös maaseudulla. Köyhimmissäkin kylissä on ainakin yksi televisio. Suurimmissa kunnissa on jopa elokuvateattereita. Elokuvateattereissa käy vain miehet.


Ilmasto

Sudanin ilmaston on kaiken kaikiaan kuuma ja kuiva. Kesän lämpötila on keskimäärin 42 celsiusastetta ja talvisin 32 astetta. Iltaisin ja öisin on viileämpää. Vuodessa sataa vain vähän. Paikoin vain 100mm. Ilman kosteus vaihtelee 20-40 prosentin välillällä. Sadekausi sijoittuu heinä-syyskuun paikkeille. Leudointa on Sudanin punaisenmeren rannikolla.