Madagaskarin tasavalta eli Madagaskar on saarivaltio vähän yli 600 kilometriä Afrikan itämantereelta merelle.madaa.png
Madagaskarissa asuu 25 miljoonaa ihmistä, noin viisinkertainen määrä Suomen väkilukuun verrattuna.
Siellä viralliset kielet ovat Ranskan kieli ja Malagassi.
Pinta-ala Madagaskarissa on 587 000 km² eli noin vajaa kaksi kertaa Suomen kokoinen.
Rahayksikkönä toimii Madagaskarin ariary.
Ilmasto on rannikoilla trooppista mutta sisämaassa paikoin kuivaa, vuoristoista ja savannista.
Madagaskarin pääkaupunki Antananarivo. Antananarivossa asuu vähän päälle miljoona ihmistä. Antananarivo on Madagaskarin suurin kaupunki.
Madagaskar kuuluu Itä-Afrikkaan.
Madagaskar on maailman neljänneksi suurin saari.
Se itsenäistyi vuonna 1960, aikaisemmin se kuului Ranskaan, sen takia ranskan kieli on virallinen kieli Madagaskarissa.
Madagaskarin korkein kohta Maromokotro (2876m).
1.jpg

Luonto
Madagaskarin luonto on rehevää saaren eristäytyneisyyden vuoksi ainutlaatuista ja puhdasta. Itä-rannikko on pääosin rehevää ja kuivahkoa monsuunimetsän tapaista aluetta. Trooppista ja kosteaa sademetsää on vain koillisessa pienellä alueella. Suurin osa eläimistä ja kasveista elävät trooppisella alueella. 90% kasveista ovat endeemisiä eli niitä ei tavata muualla.

Urheilu
Madagaskarin kansallisurheilulaji on jalkapallo ja rugby. Madagaskar on osallistunut kesäolympialaisiin vuodesta 1964 asti. Madagaskarin jalkapallojoukkue ei ole menestynyt maailmalla. Siellä on 30 000 rekisteröitynyttä jalkapallopelaajaa. Madagaskarilla on 220 jalkapallojoukkuetta.
Rugby ja Tennis ovat myös suosittuja lajeja Madagaskarilla.

Koulutus
Madagaskarilla koulunkänti on pakollista 6-14 vuoden iässä, maaseudulla tästä saatetaan lipsua koska halutaan lapset auttamaan perhettä. 68% osaa lukea madagaskarilla. Madagaskarin vanhin yliopisto sijaitsee Antananarivossa.tyypit.jpg

Eläimet
Madagaskarin suurin osa eläimistä asuu trooppisella alueella. Madagaskarin luontoa uhkaa eniten metsän hävitys. Madagaskarissa on 5,5 km² sisävesiä. Siellä on paljon lajeja joita ei elä muualla. Yleisimpiä eläimiä ovat kameleontit, mangmustit, fossat ja makit. 95% eläimistä ja 92% matelijoista ovat ei muualla tavattuja.

Ilmasto
Madagaskarin ilmasto on trooppista mutta eri maan muodot aiheuttavat poikkeuksia esim. vuoret. Rannikolla on yleensä lämpimämpiä kuin sisämaa. Eniten sataa lokakuussa noin 110 milli metriä (2015). Siellä on kaksi kautta, kuiva- ja sadekausi. Keskimääräinen lämpötila on 24°C.rantaa.jpg

Kulttuuri
Madagaskarin kulttuuriin on ollut vähäinen vaikutus Afrikasta vaikka se sijaitseekin lähellä. Madagaskarin kieli on sukua monille Kaakkois-Aasian maille. Madagaskarissa on yli 20 eri murretta. Malagassia puhutaaan vain Madagaskarilla. Kalastus on tärkeä elinkeino. Elintaso on matala ja keskimääräinen elinikä on 55 vuotta (2004). Madagaskarilla uskonto on katolinen kristinusko.

Ruoka
Madagaskarin perusravintoa on riisi. Yleensä riisin kanssa syödään proteinipitoista esim. kalaa ja lihaa. Ateriaan kuuluu myös keitettyjä vihanneksia. Pääruokaa voidaan paistaa, grillata tai keittää vedessä tai kookosmaidossa. Ruoka on halpaa. Madagaskarilla tuotetaan myös Cashew-pähkinöitä.

Nähtävyyksiä
Kuuluisimmista nähtyvyyksistä yksi on Avenue of baobabs joka on kävelytie jonka varrella kasvaa korkeita puita. Madagaskarilla on paljon kansallispuistoja jotka ovat turisteille hienoja nähtävyyksiä. Nähtävyyksinä on myös kirkkoja, eläintarhoja, palatseja ja museoita. Suosituimpia kansallispuistoja ovat Isalon kansallispuista jossa voit tavata harvinaisia makeja ja Ranomafanan kansallispuisto.

https://www.youtube.com/watch?v=oh904_HdkwY